Forkörarfolket kommer!

 

Skrivet av: Annika Ulstrup den 22 juli 2011

 

Just som fredagens regn över Leksand upphörde, klockan 14.00, så anlände de sex ekipagen till Klockargården i Tällberg. Sex ståtliga och starka arbetshästar som dragit de lika många vagnarna med totalt elva vuxna, en baby och två hundar hela vägen från Ickholmen i Rättvik.

 

Den fem timmar långa färden i hällande regn gick alldeles utmärkt säger Erik Sundin från Orsa som äger två av hästarna. Inga incidenter alls och hästarna skötte sig bra. Dom är lugna och trygga och vana vid trafik, liv och rörelse som denna färd innebär säger en stolt men trött och blöt Erik Sundin som nu längtar efter den varma soppan och brödet som Klockargården bjuder resenärerna på.

 

Erik Sundin och hans vänner tillhör Dalarna Femund Forkörarförening som tillsammans med Hjortnäs Kamratförening anordnar Slåtterdagen och Slåtterfesten i Hjortnäs för att bevara de gamla traditionerna.

Kus-Karin Nissniss överblickar allt och hjälper de tröttna och frusna att komma tillrätta. Kus-Karin har tidigare arbetat på Klockargården, men trots att hon slutat sitt arbete så fortsätter hon att ställa upp vid denna årliga händelse. Det är 12:e året de kommer så det har ju blivit en tradition, säger hon. Det här är inget som man vill missa, när ”slåtterfolket” kommer. Jag brukar vara klädd i min Leksandsdräkt, men idag var jag tyvärr tvungen att ta regnkläder.

Musikunderhållningen står Brits Lars Björk och Mats Lindström för - Brits Lars på fiol och Mats med sång och gitarr. De båda skiner som solen och får alla att tina upp i det gråmulna vädret.

 

Här vid Klockargården gör man en välbehövlig paus både för folk och hästar, innan man drar vidare en liten bit mot målet för dagen som är byn Sunnanäng. Till den underbara lilla by där Brits Lars Björk och Sara Lindell med sina tre döttrar bor, det är de som inhyser alla långväga gäster på sin gård. ”Slåtterfolket ” med baby och hundar från norra Dalarna och några från Norge får mat, dryck och husrum och hästarna en stor hage med gott och friskt bete.

 

Detta är upptakten till den årliga Slåtterdagen i Hjortnäs. Då är det slåtter med häst och lie på gamla tiders sätt som gäller och sedan efter dagens slit avslutar vi dagen med ”tjo och tjim” vid Hjortnäs Brygga. Då ska det bli livat, inget ni får missa säger Kus-Karin, det blir en riktig gammeldags slåtterfest.

 

Bilder tagna av Annika Ulstrup

 

Forkörare bildspel