Slåtterdag vid Siljan!

Skrivet av: Annika Ulstrup den 23 juli 2011

 

Lördagen bjöd på den årliga traditionen, en Slåtterdag vid Siljan på gamla tiders sätt. Ängen vid Hjortnäs Brygga slogs med lie, höet räfsades med häst och hässjades sedan med högaffel på gammeldags vis med ”man- och kvinnokraft”.

 

De elva vuxna från Norra Dalarna och från Norge med en baby och två hundar, som fredag eftermiddag anlände till Klockargården i Tällberg med sex ståtliga och starka arbetshästar framför vagn, såg nu ut att ha hämtat sig från den blöta 5-timmarsturen från Ickholmen i Rättvik.

”Hitresan med våra hästar gick bra säger Erik Sundin från Orsa som äger två av hästarna. Inga incidenter alls och hästarna skötte sig bra. Dom är lugna och trygga och vana vid trafik, liv och rörelse som denna färd innebär.”

 

Vid Klockargården gjorde man en välbehövlig paus både för folk och hästar, innan man drog vidare mot byn Sunnanäng. Här hos Brits Lars Björk och Sara Lindell bjöds det på mat, dryck och natthärbärge för både ”slåtterfolket” och hästarna. Allt för att komma i fin form inför lördagens Slåtterdag.

Erik Sundin och hans vänner tillhör Dalarna Femund Forkörarförening som tillsammans med Hjortnäs Kamratförening anordnar Slåtterdagen och Slåtterfesten vid Hjortnäs Brygga för att bevara de gamla traditionerna.

Slåtterdagen samlade ett hundratal besökare, och många hjälpte till att hässja hö och räfsa. Det bjöds också på åktur med häst och vagn och slåtterfolkets egen dricka ”örspa” fanns att tillgå. Intressant att smaka på sa Olof Larsson från Lerum och grimaserade lite illa. ”Man måste förmodligen vänja sig vid smaken för att uppskatta den”.

 

När slåtterarbetet var avklarat och den långa hässjan ståtligt stod på plats så togs musikinstrumenten fram och det bjöds på ”tjo och tjim”. De långväga gästerna från Hamar och Röros i Norge, Sven Arild Jonsgård, Evald Langsjovold, Sigurd Svendsen och Terje Husdal bjöd på sång, musik och lite lustigheter tillsammans med våra egna Leksands-eldsjälar Brits Lars Björk och Mats Lindström.

 

Väldigt uppskattat var det, trots att vädrets makter ställde till det med en regnskur på slutet. Inga sura miner syntes för det.

Slåtterdagen i Hjortnäs avslutades med Slåtterfest. Trevlig samvaro med sång, musik, dans, mat och dryck vid Hjortnäs Brygga.

Bildspel slåtterfest