Musiker/spelmän i Hjortnäs-SunnanängDet är ganska intressant att Hjortnäs och Sunnanängs byar alltid har haft en massa musiker i alla dess former, från spelmän, sångare, dansbansmusiker, körsångare, jazzmusiker m.m. Varför detta? Man kan inte dra en slutsats att det är Hjortnäs Brygga som har varit en orsak, för musiken har varit starkt långt innan dess.

Intresset har inte avtagit utan den har behållits sitt grepp. I dag har vi en hel hög med ungar som spelar musik. En orsak till detta får vi tacka den Kommunala Musikskolan och dess engagerande lärare.

Om spelmän från Hjortnäs - Sunnanäng

Jag hittade en gammal artikel hos min svärfar, Bertil Back våren 2007 och tyckte att det var ganska intressant. Det var en artikel skriven av Falu-Kurirens redaktör i Leksand, William "Wewe" Weinstock 1958. Han intervjuade en spelman, Erik Engvall bosatt i Tällberg. Denna Erik Engvall var med och bildade Leksands spelmanslag 1948.

  • Läs artikeln här.
  • Från den artikeln har jag gjort en lista på spelmän och musiker.

  • Se listan här.
  • För att komplettera den listan, så samlade jag ihop en del kända musiker/profiler från Hjortnäs-Sunnanäng en kväll och bad dom försöka komma ihåg vilka andra spelmän-musiker som har funnits i Hjortnäs-Sunnanäng efter 1958, för att försöka göra listan komplett som möjligt. Dessa var Rune Back, Owe Danielsson, Bengt Linder och Olle Nygårds. Det var inte lätt att försöka skriva ner den informationen! Det blev så mycket anektoder och historier om allt möjligt från byarna och det var länge sedan jag skrattade så mycket! Det var en underbar kväll med massor av information som jag försöker sprida vidare till er som läser detta.

    Du som läser detta kanske har namn som inte finns med på våran lista, skicka det till mig så lägger vi in den.

    Ha det så bra och njut av läsningen.

    Jussi Kuismin